Határtalanul a Felvidéken - 2019. ősz

 

Élménybeszámoló

Tihanyból a Felvidékre

„II. Rákóczi Ferenc nyomában”

2019. szeptember 23-27.

Bencés Apátság Illyés Gyula Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája 7. évfolyamos tanulói

 

 

A Bencés Apátság Illyés Gyula Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájának 7. osztálya az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Határtalanul!” pályázat keretében részt vehetett egy öt napos (4 éjszakás) felvidéki kiránduláson. Utazásunk céljaként a Felvidék irodalmi és történelmi nevezetességeinek, személyeinek, természeti kincseinek megismerését tűztük ki, II. Rákóczi Ferenc életútját követve.

Az utazás előtt előkészítő órát tartott Makovi József,  a balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola földrajz-történelem szakos tanára, aki a pályázat benyújtója, a projekt felelőse. A szülői tájékoztatás első, turisztikai, történelmi, földrajzi részét is Makovi tanár úr tartotta, majd a szervezéssel, utazással kapcsolatos teendőket is átbeszéltük (biztosítás, úti okmányok, úti csomag tartalma, gyógyszer, ételallergia, kapcsolattartás módja, ajándékok gyűjtése).

A tanulók is részt vettek az előkészületekben. Takácsné Csóka Gabriella kísérőtanárnő kigyűjtötte a feladatokat, ezekből választhattak a gyerekek a saját érdeklődési körüknek megfelelően: iskolánk, osztályközösségünk, Tihany, és a környező falvak bemutatása; történelmi személyek, helyek leírása, földrajzi érdekességek ismertetése; élet napjainkban Szlovákiában. Lerajzolták II. Rákóczi Ferenc családfáját, kardját, címerét.  Szemelvényeket hallhattunk a következő irodalmi művekből: Mikszáth Kálmán: A fekete város, Jókai Mór: A Lőcsei Fehér Asszony. Radó Krisztina énektanárnővel kuruc dalokat énekeltek.

Megbeszéltük, hogy mindenki készít úti beszámolót, vagy az okos telefonján, vagy egy kis jegyzetfüzetben. A legrészletesebb naplót Sümegi Máté írta, ez olvasható az alábbiakban. Rövidebb tájékoztatás a Tihanyi Visszhang újság októberi számában jelent meg Takácsné Csóka Gabriella jóvoltából.

Köszönjük fenntartónknak, a Tihanyi Bencés Apátságnak, hogy jóvoltukból Tihanyra jellemző ajándékokat vihettünk a füleki iskolába.

 

 Köszönöm a szülőknek a bizalmat, az ajándékokat (3 doboz Balaton szelet, 2 birka gyapjú, 2 üveg Dörgicsei bor, tihanyi levendulával töltött ajándéktárgyak, hűtő-mágnesek), melyekkel a szállásadóinknak, a buszsofőrnek, az idegenvezetőnek háláltuk meg áldozatos munkájukat. A füleki Mocsáry alapiskola tanulói nagyon örültek a Balaton szeletnek.

Egy hetedikes diák élménybeszámolója >>